O nama

O nama

O nama

Na krajnjem istoku Lijepe naše, u ravnoj Slavoniji, u gradu Vukovaru, u nedavnoj prošlosti najteže pogođenom ratnim vihorom, pojavljuje se , na zgarištima gospodarstva, jedinstvena zadruga. Ne želeći se prepustiti svakodnevnoj sumornoj rutini njezine se članice, poput golubica, uzdižu i pokreću hrabru i inovativnu radinost.

Odlučuju predstaviti Hrvatskoj i svijetu, na originalan i zanimljiv način, svoj grad – svoju viziju grada. Marljive članice se odlučuju za proizvodnju jedinstvenog suvenira – medenjaka u obliku simbola svojega grada – Vučedolske golubice. Koliko puta smo, svatko od nas, prigodom proslave raznih blagdana s nostalgijom i tugom pomislili na kolače iz našeg djetinjstva, medenjake. Njihov miris širio se kućom nekoliko dana prije, slatkast i pomalo težak, ali i sada sama pomisao na to preplavi srce nekom čudnom toplinom. Upravo to, ta tradicija spravljanja domaćih kolača, toplina doma, vatra na ognjištu, te pomalo zaboravljene vrijednosti bile su misao vodilja kod nastanka ovog projekta.

Tradicija je duboko ukorijenjena u nama i trudimo se otrgnuti je zaboravu. Izvornosti želimo dodati novu dimenziju prihvatljivu današnjem vremenu i svakako prepoznatljivu. Tradicija je u osnovi bića hrvatskog čovjeka, ma iz kojeg dijela naše domovine poticao tu privrženost, tu ljubav, želimo da osjete i gosti koji posjete našu zemlju kao i domaći čovjek. Želeći im ponuditi suvenir koji će ih podsjećati na nezaboravni doživljaj, osmislili smo medeni kolač u obliku simbola našega grada. Upravo bi on objedinjavao sve navedeno, bila bi to jedinstvena simfonija izgleda, okusa i mirisa. U moru “kičeraja” suvenira želimo ponuditi autohtoni medeni suvenir. Realizacijom i uspjehom ove ideje došlo bi do dodatnog zapošljavanja žena na području od posebne državne skrbi i suradnje s ostalim braniteljskim zadrugama koji se bave proizvodnjom sirovina potrebnih za izradu naših suvenira, koje bi u konačnici plasirali putem turističkih zajednica, gradova, općina te na vjerskim, kulturnim i nacionalnim događanjima. Slijedom tradicijsko – kulinarskih i zanatskih sposobnosti, šest osnivačica i dvije nove pridružene članice spremne su krenuti putem privatnog poduzetništva u djelatnostima velikog tržišnog potencijala – proizvodnja, otkup i distribucija tradicijskih proizvoda. Širi značaj projekta proizvodnje tradicijskih proizvoda je u promociji načina života i lokalne baštine.

Kako je cijela Slavonija bila zahvaćena ratnim vihorom, u širem kontekstu ovaj predmetni pilot projekt će doprinijeti i obnovi društveno – gospodarskog života same lokalne zajednice.

S ciljem oživljavanja projekta, osnivačice pristupaju investiciji uređenja i opremanja pogona U Vukovaru. Našim smo medenjakom htjele ovjekovječiti najprepoznatljiviji simbol našega grada – Vučedolsku golubicu. To je naziv za posudu u obliku ptice. Potječe iz vremena od 2800. godine prije Krista do 2400. godine poslije Krista. Pronađena je tijekom arheoloških iskapanja na Vučedolu pokraj Vukovara 1938. godine.

Nakon razrade simbola započele smo s konkretnim radovima. Dale smo izraditi čelični kalup u obliku simbola našega grada, a prema kojem bi nastajali naši medenjaci. Kalup je izrađivao naš Vukovarac i tako smo od početka proizvodnoga procesa pazile da sve bude autohtono hrvatsko. Slijedeći našu bogatu slavonsku tradiciju za smjesu samoga medenjaka koristimo recept naslijeđen od bake naše članice. Nakon izrade smjese tijesto se razvalja te se onda pomoću kalupa dobivaju zadani oblici. Zatim se peku i nakon hlađenja dovršavaju ocrtavanjem detalja. Tako gotov medenjak pakiramo u celofan, prozirnu foliju koja se ukrašava trakicom i našim logom otisnutim na prikladan papir. Tako pakiran medenjak nudimo tržištu na pojedinačnu prodaju ili ih prema želji naručitelja slažemo u replike tradicijskih drvenih škrinjica. Svaka škrinjica je jedinstvena jer je rukom oslikana. Nadamo se da ćemo ovim našim autohtonim, izvorno hrvatskim proizvodom pobuditi osjećaje i svijest o pripadnosti, tradiciji i svojemu podrijetlu te zadovoljiti potrebe, potražnju i ukus konzumenata.

POSJETITE NAS

pošaljite nam poruku

odgovaramo u roku 24 sata